1 RON și 3 factori

Aseară stăteam la masă cu părinții mei și ne uitam la știri în același timp. Am observat că de câteva zile se tot pomenește de acel curs valutar RON/EUR și cum crește/scade, prinde/pierde teren, câștigă/pierde etc etc. Tot felul de termeni de genul, înțelegeți voi 🙂 

Stau acum și mă gândesc… știm oare toți ce legătura are politica românească cu puterea monedei naționale? Sau oare știm principalii factori care influențează puterea unei monede în comparație cu altele la nivel internațional?

Nu toți avem cunoștințe economice dar hai să vedem ce iese din acest articol. Dacă fac o persoană să înțeleagă care-i treaba atunci I call it a win.

Puterea unei monede naționale este determinată și influențată de mai mulți factori și urmează să îi enumăr pe cei mai importanți:

Stabilitatea economică și politică

Cred că acest factor e printre cei mai importanți. De ce? Ca orice investitor din lumea asta, el urmărește o stabilitate economică dar și politică în zona în care vrea să facă investiții. Ce rost ar avea să faca investiții într-un loc în care se schimbă codurile fiscale 1 dată pe an? Nu îți poți face un plan economic și nu poți să îți dezvolți strategii.

Eh, în acest caz, investitorii se vor duce în altă parte. În cazul nostru putem spune că investitorii nu vor mai veni în România ci se vor duce în Bulgaria sau Ungaria care au stabilitate economică și politică… să zicem mai bune decât la noi. Dacă se întâmplă asta atunci valoarea monedei naționale din Bulgaria va crește în timp ce valoarea monedei noastre va stagna. Înțelegeți unde bat? În loc să avem o leva la 2.38 RON, aceasta se va duce la 3 RON. 

Scade puterea monedei noastre și crește puterea celeilalte monede. E ca la matematică atunci când vorbim de proporționalitatea inversă. 

 

Datoria publică

Ce treabă are datoria publică cu puterea pe care o are RONul în comparație cu alte monede? Dacă nu se vede legătura hai că o descoperim acum. Explicația este destul de simplă. Aceste datorii publice apar în momentul în care cheltuielile publice naționale sunt mai mari decât veniturile unui stat. 

Și care e treaba? Păi hai să luam iarăși ideea asta că tu ești un investitor. Unde te-ai duce să bagi bani? Într-un stat în care datoria publică nu există (hmm) sau într-un stat în care datoria publică este foarte mare? (vezi România) O datorie foarte mare poate provoca politici economice care uneori au sau nu au rost, acest lucru nefiind plăcut pentru investitori deoarece ei vor mereu o politică economica stabilă care nu se schimba de fiecare dată când statul vrea să mai bage niște bani în trezorerie. 

În acest caz, investitorii pleacă. Ce se întâmplă? Vezi explicația de la primul punct!

 

Condiții comerciale

Ce-s ăstea? Cu ce se mănâncă?

Hai că luăm următoarea idee la puricat. Avem prețuri de export care cresc mult mai mult decât prețurile de import. Adică? Păi eu ca stat export (vând afară) cu 300 de lei DAR în același timp cumpăr de afară de 200 de lei. Suntem pe plus, nu? Corect. Asta înseamnă că atunci când vorbim de condiții comerciale, ele se îmbunătățesc. Aceste îmbunătățiri reprezintă un indicator al creșterii volumului de exporturi făcute de un stat. 

Și cu ce ne ajută asta? Ei na? Oare? Cresc veniturile din export -> moneda națională este cerută mai mult -> crește puterea leului în comparație cu alte valute. 

Bine mă bine da cum ai ajuns tu de la creșterea veniturilor din export la cererea mai mare pentru moneda națională? Stai să mă gândesc cum să explic.

Tu ești străin. Vrei să cumperi ceva ce se gășește doar în România. Cumperi de acolo cu moneda naționala. Schimbi EURO în RON și plătești. Când bagi bani într-o țară te poți numi investitor. Nu este o afirmație prea corectă dar de dragul explicației hai să considerăm că suntem investitori și noi. Cumpărăm ceva din România și sunte investitori în acestă țară? So? Ia vezi punctul 1.

 

Concluzii

Hmm, ar fi mult mai mult de discutat pe acest subiect dar am ținut să vorbesc puțin despre cei mai importanți după părerea mea dar în același timp și despre cei mai pomeniți la știri. Ei sunt mult mai mulți dar dacă îi știm pe cei enumerați mai sus.. cred că e de ajuns pentru a nu mai schimba canalul când apar știrile domnului Stelian de la Digi24 🙂 

Ai înțeles ceva din articol? E primul în care mă axez mai mult pe parte economică so… aștept feedback, mai ales dacă am greșit ceva pe parte de economie. I am only human after all.

Eu scriu. Tu ce faci?

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.