Curățăm Galațiul – Dezbatere Spații Verzi

Dezbatere Spații Verzi

Acum ceva timp am participat la Bloggers Arena Galați Level 4 și acolo am avut o discuție de o oră și puțin despre blogurile fiecăruia. La sfârșitul acelei discuții am fost abordat de un anumit domn, Maximilian Doru. Acesta face parte din organizația civică – Curățăm Galațiul. Mi-a transmis că au mai multe activități ce se învârt în sfera politicului și a administrației iar cu ocazia asta a ținut să-mi spună că vor exista mai târziu niște dezbateri la care aș putea participa și eu (s-a dovedit a fi o dezbatere despre Spații Verzi).

A trecut timpul și săptămâna trecută chiar am participat la un astfel de eveniment oarecum public. Au participat persoane din administrația locală, profesori universitari, bloggeri, jurnaliști. Persoane care putem spune că sunt formatori de opinie sau care știu despre ce e vorba într-o dezbatere. Țin să menționez că nu știu nici acum ce căutam pe-acolo, simțindu-mă cel mai mic din sală. La ani, la experiență, la capacitatea de a participa la o dezbatere cu temă administrativă/politică and so on. Chiar și-așa, la următoarea voi veni cu temele făcute și o să-mi cer o activitate mult mai vizibilă. Anyways. 

Ce s-a întâmplat pe-acolo?

Dezbaterea a avut ca subiect… păi titlul articolului cred eu că este foarte sugestiv. Probleme legate de tăieri, lipsa spațiului verde și tot la ce te poți gândi când vine vorba de verde în Galați. Au participat persoane ‘care mai de care’ dar prezența care a oferit cele mai multe răspunsuri a fost directorul general de la Gospodărire Urbană, domnul Ardean Bogdan. A mai fost prezent un reprezentant al primăriei dar nu prea i-am văzut rostul. Poate era mai potrivit un domn primar dar cine are timp de dezbateri locale? Mai menționez și prezența consilierului local de la PNL, Paul Găvănescu. Antipatic om. Vorbim și despre asta mai târziu.

Poza 1 Dezbatere Spatii Verzi Galati

Hai să vedem ce s-a întâmplat totuși în dezbatere? S-a vorbit. Mult. Spiritele s-au încins uneori. (fac o pauză, tocmai am primit o notificare de la Biziday… salariile medicilor vor crește cu cel puțin 70% de la 1 martie. Asta a fost așa ca o glumă, continuăm articolul). 

S-au oferit statistici cum ar fi numărul de cereri de tăieri din ultimele 12 luni. Aparent au fost 541. Nu știu exact câte s-au rezolvat dar asta e alta treabă. 30% din bolile pulmonare sunt cauzate de plopi? Hmm. Dacă e cineva care poate da un fact-check, ar fi binevenit. Eu nu mă pricep. 

Continuăm cu ce s-a întâmplat la dezbatere?

Nu cred. Nu este exact domeniul meu, nu știu ce copaci trebuie plantați, ce trebuie tăiat, cum trebuie toaletat etc etc. Eu zic că trebuie să continui cu ceva oarecum mai pe domeniul meu. Am stat și am anlizat toată dezbaterea și am ajuns la o concluzie la care au mai ajuns și alte persoane de-acolo.

Problema Galațiului cu spațiile verzi nu o reprezintă neapărat ce se face și ce nu se face. Desigur, este și ea o problemă destul de mare dar principala problemă a societății civice cu… în principal Gospodărire Urbană este lipsa de transparență cu care sunt luate anumite decizii. Nu există o platformă în care să vadă orice om de ce s-a tăiat copacul X, de ce s-a toaletat, de ce de ce de ce de ce. 

Domnul Ardean menționa o pagină de facebook dar mă jur că am căutat-o în sus și în jos și nu am găsit nimic. Problema societății SRL conduse de acest domn, este una de PR și de neîncredere privind transparența. 

Poza 2 Dezbatere Spatii Verzi Galati

I s-a sugerat ca acesta să investească puțin într-un site pentru a rezolva această problema dar ni s-a răspuns că i se pare irelevant și inutil. Uite ăasta este un concept greșit pe care îl deține cam fiecare manager de societate administrativă locală. Nu interesează pe nimeni domeniul online pentru a asigura transparență în legătura cu orice decizie! Ești acolo să ne servești pe noi! Societatea civilă! Nu ești acolo ca să ascunzi tot ce faci și să mai furi câțiva euro când mai tai un copac. Daca societatea civilă îți cere o transparență și o platformă online pentru așa ceva… ești obligat să o faci. Dacă nu o faci atunci dispari de-aoclo.

 

Cam atât am de zis pe acest subiect. Abia aștept următoarea dezbatere. Sper să fie ceva legat de bugetul local. 

De ce este antipatic acel consilier local?

La sfârșitul dezbaterii, discuția s-a dus mai mult în zona politicului, mai exact în subiectul bugetului local și adoptarea lui. O doamnă din sală s-a plâns că acest buget nu poate fi modificat și de societate!

-Cum nu?- răspunde domnul consilier.

-Ședințele consiliului local sunt publice și poate participa oricine!-

Da. Marțea la ora 11 când toată lumea muncește. I-am dat toți o idee prin care să mute ședințele consiliului local în weekend sau seara după ora 5 pentru a permite oamenilor să participe și să se implice.

Ei 🙂 ce credeți că s-a întâmplat? Am fost criticați de domn că fiecare trebuie să facă un sacrificiu ca să se implice. El de ce nu face? Un consilier local se află acolo pentru societate. Revin la ideea de mai sus. Dacă i se cere să facă ceva, de ce nu o face? Dacă nu o face, de ce mama naibii e acolo? 

Cum să se mute o ședință seara la 6? Sau în weekend? Cum dracu să își modifice programul 27 de consilieri local doar pentru 260.000 + cetățeni? Doamne! Blasfemie!

Antipatic om.

Ne auzim la următoarea dezbatere! Abia aștept să fie anunțată.

2 Comments

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.