GRECO și România

M-am întors.

Câți dintre noi știm ce e GRECO? 

Nu prea mulți cred dar vin acum cu o scurtă explicație. GRECO este o organizație care se ocupă în mare cu lupta anti-corupție.

Ea a apărut în 1999, fiind înființată de Consiliul Europei. Momentan cuprinde 49 de state, 48 fiind europene iar cel de-al 49-lea fiind SUA. Această organizație ajută la identificarea deficiențelor când vine vorba de politicile anti-corupție, îndeamnă la modificări legislative dar și la reforme când este cazul. În același timp, este și o platformă în care se împărtășesc cele mai bune practici pentru prevenirea și detectarea corupției.

Și ce treabă are asta cu România? 

Păi… astăzi, în premieră, GRECO analizează legile justiției date/modificate de către actualul Guvern PSD. E pentru prima dată din 1999 când se întâmplă așa ceva. Aparent, până pe 15 ianuarie, România trebuie să trimită informaţii în legătură cu modificările la legile justiţiei, care să fie analizate la reuniunea GRECO. Cred că se vor întâlni prin martie dacă nu mă înșel. 

Folosindu-se de articolul 34 din regulamentul organizației, țara noastră este chemată la explicații deoarece ultimele legi votate reprezintă o încălcare gravă a unui standard anticorupție. 

Serios? Doar noi? Suntem în sfârșit primii la ceva??

Ah. Din păcate nu. Și Polonia e chemată la explicații. Se pare că au și ei PSDiștii lor. 

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.