Interviu #1. Andreea Nistor

Warning. Următorul articol este unul destul de stufos! Proceed with caution and coffee.

Când am redeschis blogul m-am gândit să scriu mai multe articole care pot influența educația politică a tinerilor. M-am decis în același timp să iau și niște interviuri tinerilor implicați în politică, atât direct cât și indirect. 

Nicolae: Pentru cine nu te cunoaşte, spune-mi 2-3 cuvinte despre tine. (Nume, vârsta, pasiuni etc).

Andreea: Sunt Andreea, studentă în anul III la Facultatea de Ştiinţe Politice în limba franceză, Universitatea din Bucureşti. Am 21 de ani, chiar dacă uneori doamnele de la magazin nu mă cred (mi se mai cere din când în când buletinul pentru o bere…).

Mă consider o persoană implicată, foarte comunicativă şi mi s-a spus că mai sunt şi amuzantă (nu ştiu dacă ar trebui să cred asta…) . Călătoriile şi cititul sunt pe primele locuri în clasamentul pasiunilor mele.

Nicolae: Facultatea de Științe Politice în limba franceză. That sounds fancy. Ce faci acolo? Ce anume studiezi la o facultatea de ştiinţe politice?  Bănuiesc că nu înveţi cum să dai ordonanţe noaptea că hoţii.

Andreea: Sunt la specializarea în limba franceză, prin urmare învăţ foarte multe lucruri despre spaţiul Francofon, plecând de la istorie până la situaţia actuală în Franţa.

Cu toate acestea, am avut cursuri dedicate sistemelor politice din toată lumea, de la România până la ţările din America Latină, prin urmare mereu fac comparaţie între ele , în mod conştient sau nu. Comunicarea politică şi cursurile de relaţii internaţionale ating alte două teme care mă pasionează foarte mult.

*  Trecem la lucruri mai serioase deja… *

Nicolae: „Former Stagiar” în Guvernul României. Îţi stalkeresc puţin facebook-ul acum. Cum ai ajuns să faci un internship în guvern? Ce ai făcut acolo? Ce impresie ţi-a lăsat activitatea de acolo?

Andreea: Facebook-ul nu minte, am întreprins un internship la Guvernul României timp de 2 luni prin intermediul Programlui Oficial de Internship al Guvernului României. Cum am ajuns să fac asta ? Am aplicat la acest program prin completarea unui formular online. Am fost acceptată, am trecut de un interviu cu reprezetantii instituţiei la care am ales să fac internship-ul and …this is it ! Am ales să fac stagiul în cadrul MEN, Direcţia de Management Strategic şi Politici Publice. Cât despre ce am făcut acolo…ei bine….. am încercat să fac ceea ce face un angajat cu normă întreagă acolo, de la chestiuni pur administrative până la lucrul la o strategie sectorială a Ministerului.

Impresii? În  primul rând, prin intermediul acestui program am avut şansa să întâlnesc înalţi demnitari români, de la ambasadori, avocatul poporului până la miniştrii şi chiar  Prim-Ministrul. Am avut ocazia să vorbim cu ei, să le punem cele mai sincere întrebări şi să primim răspunsuri fără „perdeaua mass-mediei”.

Pe de altă parte, Această experienţă m-a făcut să înţeleg de ce anumite lucruri nu funcţionează în cadrul administraţiei centrale, m-a ajutat să fac diferenţa între adevăr şi fake news şi nu în ultimul rând, prin această experienţă am intrat într-o reţea de tineri la fel de implicaţi şi la fel de determinaţi ca mine.

That sounds fun.. *

Nicolae: De ce ai vrut să faci un internship în guvern şi de ce ai vrut să te implici în activităţi de genul? ŞI în ultimul rând, ce te-a atras la o facultate de ştiinţe politice? Că de-acolo a pornit totul.

Andreea: La Facultate învăţ multe chestiuni pur teoretice şi chiar dacă uneori ni se oferă exemple din societatea contemporană consider că nu poţi înţelege în totalitate cum funcţionează lucrurile în stat.

În plus,înainte de acest internship, am mai făcut şi altele tot în sfera instituţiilor ” centrale”  (gen, Parlament), aşa că această experienţă am folosit-o şi ca să fac nişte conexiuni între fenomene şi pentru a realiza anumite diferenţe în maniera de lucru, strict din punct de vedere administrativ.

Mama ei de facultate… *

Nicolae: Ce părere ai despre politica din ţara noastră?

Andreea: Dacă ar fi să îţi dau un răspuns diplomatic aş zice că „politica din România este…. complexă/interesantă” (nu neapărat în sensul pozitiv). Totuși, pentru că nu prea sunt diplomată, voi spune că politica din ţara noastră este doar politica anumitor oameni cu interese personale, interese care nu sunt nici măcar asemănătoare cu cele ale cetăţenilor.

* Stați că aduc artileria grea :)… *

Nicolae: Cum crezi că putem să schimbăm ceva pe viitor? Poate nu pentru noi dar pentru copii, nepoţi. Oricine.

Andreea: Am doar 2 soluţii :

HAI LA VOT ! Observăm din februarie până acum diferite manifestaţii şi proteste cauzate de atitudinea « elitei politice », dar ştii ce ? aceşti politicieni au fost votaţi, prin urmare mandatul lor are legitimitate. Haideţi să nu o mai lăsam pe bătrâna de la 2 şi pe cea de la scara alăturată  să ne decidă viitorul. VIITORUL suntem NOI.

IMPLICĂ-TE ! Dacă observi vreo problemă, nu te gândi doar la cauză, gândeşte-te la soluţii. Ştiu că e greu să convingi anumiţi oameni că soluţia ta e bună, dar nu e imposibil. De cele mai multe ori te gândeşti la reticienta celor din jur înainte de a încerca să le explici varianta ta, iar atunci când treci peste frica de respingere totul devine puţin mai simplu.  Schimbarea nu e uşoară, niciodată nu a fost, dar cu mult efort şi determinare vom reuşi. Schimbarea nu va veni peste noapte, poate veni după zile, săptămâni, ani de muncă, dar îţi garantez că dacă  tinerii s-ar implica schimbarea va deveni o realitate.

Nu știu de voi dar mie îmi place subiectul *

Nicolae: Care e problema actuală din modul în care se face politica din ţară?

Andreea: Lipsa de specialişti. Lucru valabil în toate domeniile. La început îmi spuneai că tu nu crezi că la facultate învăţ cum să dau ordonanţe noaptea că hoţii. Ei bine, nu. În fiecare domeniu este nevoie de specialişti. Aici intervine o altă discuţie despre politică ca profesie, cu altă ocazie poate vom discuta despre asta

Da ea oare ce vrea să facă? *

Nicolae: Ce planuri ai? Te văd foarte implicată în subiectele de genu. Ce ai de gând să faci?

Andreea: Niciodată nu am gândit în avans parcursul pe care vreau să îl am, doar profit de orice oportunitate să învăţ, să mă implic, să cunosc oameni la fel de determinaţi ca mine.

Singurul proiect amplu la care mă gândesc acum este licenţa şi alegerea masterului. În rest, pe termen scurt, mă implic în organizarea unor proiecte care au rolul de a familiariza tinerii cu lucruri ce par stranii cum ar fi proceduri legislative în Parlament, adică Parlamentul Tinerilor.

Hai s-o dăm puțin în lucruri de actualitate *

Nicolae: De ce ar merita România să fie salvată de „Statul Paralel” ?

AndreeaÎncerc de ceva vreme să înţeleg cum stă treaba cu Sistemul/statul paralel. Mereu îmi vine în minte: cu ce e paralel acest stat paralel ? Adică… să ne gândim puţin, cine pomeneşte despre acest stat paralel ? Politicienii care ocupă sau au ocupat înalte funcţii și cei care sunt investigaţi/acuzaţi pentru acte de corupţie. Aceştia susţin că sunt discreditaţi de o reţea alcătuită din alţi politicieni, judecători şi  instituţii gen DNA. Singurul om politic pe care l-am auzit negând existenţa acestui stat paralel este domnul Preşedinte, din păcate eu l-am auzit o singură dată spunând asta(poate e cazul să o spună de mai multe ori …).

She does have a point. Hai că terminăm rapid! *

Nicolae: Când te vom găsi pe vreun buletin de vot? 😀 

Andreea: Nu în viitorul apropiat. Când voi considera că pot aduce o schimbare în acest fel e posibil sa candidez.

We can at least hope! *

Nicolae: Un sfat pentru cei ca noi şi cei mai tineri decât noi? Legat de politică desigur. 

Andreea: Cum am mai spus, haideţi la VOT şi haideţi să ne implicăm şi să năvălim cu soluţiile noastre peste cei care nu au puterea/ interesul să  le găsească.

* Done. *

Aștept un feedback legat ideea acestui mini-proiect în comentarii!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.