Interviu #2. Mihai Munteanu

Warning. Următorul articol este unul destul de stufos! Proceed with caution and coffee.

Whaaaaaaat? Încă un intervu? Chiar ai convins o a doua persoană să vorbească cu tine pentru a apărea pe blog? No fucking way. 

Haterii vor spune că l-am plătit sau că vrea publicitate. Well. Haterii pot să-și lase părerea în secțiunea de comentarii. 

Vreau să vă povestesc astăzi de un fel de interviu, primul face-to-face, pe care l-am realizat cu o persoană interesantă din PNL Galați. Acest articol nu o să fie sub formatul primului în care am încercat să iau un interviu. Nu aș vrea să păstrez aceeași structură sau aceleași întrebări mereu. Cred că te-ai plictisi, tu cititor fidel.

Astăzi vorbim puțin cu și despre Mihai Ovidiu Munteanu.  Menționez că am avut o discuție de 2 ore cu el. Cea mai lungă discuție despre politică pe care am avut-o.

Who the fuck is that guy?

Mihai este o persoană oarecum interesantă. Prima dată am auzit de el când mergeam la fotbal cu colegii de muncă. Între timp am aflat că are tangențe cu politica. Și ce tangențe! Este Secretar General al organizației Tinerilor Nationali Liberali, partid ce se afla sub îndrumarea PNL-ului pe care îl știm cu toții.

Povestea lui din partid a început în Iulie 2017 fiind recomandat de președintele PNL Galați, George Stângă, actualului președinte TNL Galați, Adrian Sorin Pîrvu. Am discutat cu Mihai puțin și despre viața lui privată și a ținut să menționeze că sunt anumite aspecte de care nu îi e rușine și că nu are probleme dacă povestesc treaba asta. Ce o să spun în continuare, o să para dubios dar așteaptă să ajung la concluzie!

A avut o perioadă de timp ceva probleme cu gambling-ul. Pariurile sportive sau de orice natură. Nu intru în mai multe detalii dar ce vreau să menționez și ce vreau să subliniez este faptul că a reușit să învingă acest viciu și s-a decis să ajute persoanele care au aceeași problemă. Se află într-un… hai să îi zicem parteneriat cu psihologul Florian Miu și încearcă să ajute persoane prin intermediul platformei Prosalvita. Este un lucru ce merită aplaudat pentru că nu multe persoane scapă de un viciu și se decid să ajute persoanele care au aceeași problemă. Am vrut neapărat să menționez acest lucru din viața lui. 

Mergem mai departe? Shall we?

Am vorbit cu Mihai și despre politică pentru că în mare… asta a fost ideea principală a interviului. L-am întrebat cu ce a venit nou în TNL, ce idei a avut indiferent că sunt ele noi sau că sunt mai vechi dar pe care chiar le-ar vrea implementate. O să prezint două mai jos. 

Prima idee poate fi considerată drept o acțiune de stânga dar în zilele de astăzi, ca politician, dacă te axezi numai pe dreapta sau numai pe stânga… ești tâmpit. Mi-a povestit despre ce ar dori să vadă pe viitor și anume:

Școala Politică. Un fel de bazin de recrutare pentru partidele politice. A spus ceva de genul: Cafenele Liberale (având în vedere că este Liberal, nu le va numi Cafenele Socialiste). Ideea nu e a lui în totalitate. I-a placut conceptul, ele există deja în țară iar prin acțiunile lor este posibil să le vedem din ce în ce mai mult și prin Galați.

Mi s-a părut interesantă ideea având în vedere că este în asentiment cu ceea ce vreau eu să fac pe blog. Vreau să fac politica să nu mai pară atât de infectă astfel încât să se găsească persoane care să se implice și să schimbe. 

Aceste Cafenele Liberale nu sunt efectiv niște cafenele, ele pot fi diferite locații în care se discută despre politică, despre strategii de implementare a unor programe de guvernare, despre spectrul politic, despre modul în care se face opoziție, cum se aduc tineri în politică etc etc. Tot felul de subiecte care să facă legătura între persoanele care nu au treabă cu politica și persoanele care sunt interesate de așa ceva. 

Al doilea lucru pe care mi l-a menționat a fost un proiect dus cu succes în TNL și anume proiectul –Încălzește o casă– A reușit să strângă persoane dispuse să ajute, a reușit să strângă donații și să ajute familii mai puțin norocoase. Aș povesti mai multe dar nu cred că e nevoie. Se înțelege tot. Puteți vizita pagina de facebook aici pentru a vedea mai multe poze: TNL Galați

Am trecut mai departe apoi și am discutat despre o problemă pe care o au tinerii la începutul carierei politice. Mulți tineri au trac 🙂 Ei da. Serios. A pățit-o și el când anul trecut la protestele împotriva OUG 13, a fost luat la întrebări de un reporter și să zicem că s-a cam bâlbâit. Reprezintă o problemă, crede el, acest trac din cauză că mulți tineri politicieni încearcă să fie ca cei pe care îi văd la TV. Să vorbească mult, să știe tot ce se întâmplă și să nu se bâlbâie. Nu știm de ce. Tinerii politicieni se uită la TV și văd în oamenii de sus… un fel de repere. Păcat. Este bine să spui nu știu. Suntem o generație dubioasă noi. Suntem niște mileniali și pentru noi nu ar trebui să fie rușinos acel nu știu la o întrebare. Dăm un sărci pe gugăl și rezolvăm.

Next? Am mai discutat despre viziunea lui locală și aici mi-a părut bine că nu sunt singurul fantezist când vine vorba de așa ceva. Atât el cât și eu, împărtășim ideea unei zone comune de dezvoltare Galați-Brăila/Brăila-Galați. Dezvoltarea de cartiere comune, de drumuri expres, de un aeroport… toate aceste lucruri sunt idei și sper că obiective realizabile pentru un tânăr TNList viitor PNList.

Legile Justiției făcute praf de PSD.

Normal că l-am întrebat și de chestia asta. Doar sunt un mini-hater în politică. Mihai mi-a dat niște idei la care nu mă gândisem până atunci. Aparent există o posibilitate de a scăpa de aceste legi dar unica șansă se află în mâinile lui Iohannis. Acesta poate invoca neconstituționalitatea acestor legi dar și a comisiei Ciordache și astfel aceste legi pot fi uitate. Cine știe… poate avem noroc. Good thinking Mihai.

Evenimente organizate de TNL/PNL

Am fost plăcut surprins când mi-a zis că acest partid o să organizeze un eveniment dedicat tinerilor antreprenori sau viitori antreprenori. În Ianuarie va fi implementat un proiect/demarat un eveniment numit – Let’s Start Up-. O să revin mai târziu cu un articol în care vorbesc despre acest eveniment dar țin să îl descriu cu cuvintele lui Mihai și aici parafrazez: Dă cuiva un pește și o să mănânce o zi. Dă cuiva o undiță, învață-l să pescuiască și o să mănânce toată viața.

Sunt sigur ca mulți sunteți familiarizați cu această vorbă din popor but still. E on point.

ONGuri

Fiind în trecut înscris în AIESEC Galați, nu am putut să nu vorbesc cu el puțin și despre parteneriatele cu ONG-uri. Deocamdată TNL Galați încearcă să își dezvolte un fel de portofoliu cu tot felul de activități pentru a avea ce prezenta la întâlnirile cu diferite organizații non-profit. Mi se pare interesant. A vrut să îmi explice că nu vrea să meargă la oameni și să le prezinte promisiuni. Vrea să meargă la oameni, să le arate ce au făcut singuri până acum și de acolo: Băh uite ce am făcut, hai să facem asta împreuna.

Good thinking.

Protestele din stradă

Ultimul subiect din acea discuție de 2 ore a fost legat de multitudinea protestelor din Victoriei în București și de pe lângă prefecturile din multe alte orașe. Mi-a menționat un singur lucru: politicienii trebuie să aibă aceleași obiective ca cei care ies în stradă. Ei trebuie să se înconjoare de oameni mult mai capabili decât ei.

 

Cam asta a fost în mare. La final i-am cerut un mesaj pentru tinerii care nu au treabă cu politica și vi-l prezint mai jos exact cum a spus el:

„When we live the 21st-century good life, almost every aspect of it is predicated on not looking at the implications of what we’re up to. Happiness at this point has a lot to do with not looking, so you don’t feel complicit in some vast and awful enterprise.” Paolo Bacigalupi

Start looking! Politica este arta de a guverna un stat, iar arta, așa cum ne spunea Răcaru la Istorie în „generală”, este știința frumosului. Știu că, pentru mulți dintre noi, nimic nu pare frumos în politica din România și nimeni nu are dreptul de a ne contrazice această percepție. Asta, însă, nu înseamnă că ea nu mai trebuie făcută.

Ba, dimpotrivă! Timpul nu se va opri în loc, iar politica în România va fi făcută în continuare de aceeași oameni mai proști ca noi, dacă alternativa nu va exista. Înțeleg că, în momentul ăsta, din bula unei „21st-century good life”, dezastrul nu pare iminent, implicarea politică nu este crucială iar nedreptatea actualilor guvernanți în raport cu noi toți nu ne afectează… sau, cel puțin, asta alegem să vedem! Înțeleg că nu vrem să spargem bula asta! Știu că e călduț acolo! Problema e că în bula asta nu sunt prea mulți oameni.

Problema, poate și mai înspăimântătoare, este că nimeni nu le va garanta copiilor noștri accesul în această bulă, oricât vom fi încercat noi să ne opunem. De aceea, Dragi Mileniali Români, vă spun „Start looking!”, Mihai Ovidiu Munteanu

 

Bine, glumesc, nu am notat asta 100% pe loc că nu aveam nici pix nici laptop. I-am zis să îmi dea un mesaj cu toata ideea pentru a o putea transpune pe articol.

Mihai, ne-au prins 🙂 

Eu scriu. Uneori. Tu ce faci?

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.