Let’s Start Up

Sămbâta trecută, pe 13 Ianuarie, a fost organizat un eveniment să zicem interesant de către cei din cadrul TNL(Tineretul Național Liberal) cu ajutorul celor din PNL(Partidul Național Liberal).

Am fost invitat la acest eveniment susținut de un partid politic și m-am dus nu din cauza celor care l-au organizat ci din cauza temei pe care au ales sa o abordeze.

Oportunități și Provocări în Mediul de Afaceri

Cum s-a ajuns la organizarea unui astfel de eveniment? Nu am idee dar e cât de cât plăcut să vezi ca tinerii din partidele naționale se gândesc să organizeze astfel de activități. Haterii vor spune că e marketing pentru capital politic dar să fim serioși 🙂 și tu faci marketing când pui o poză pe facebook. Get over it. Contează rezultatul nu cum faci asta.

Anyways hai să trecem mai departe. S-au discutat 5 puncte interesante dar din păcate eu am reușit să fiu prezent la doar 3 din 5. Au fost invitați 5 speakeri, unii mai interesanți decât alții și au vorbit despre:

Proceduri și Legislație Fiscală – Dan Vîlceanu

Aici trebuie să menționez faptul că am fost puțin rezervat. Era prima dată când vedeam un politician pe viu că vorbește la o conferință bazată pe mediul de afaceri. Am fost puțin reticent la început dar pot să zic că a meritat. Din punct de vedere politic. Domnul Vîlceanu a vorbit despre programul Start Up Nation și despre cum este împotriva lui, cum de altfel are aceeași părere despre programe cum ar fi Prima Casă sau Prima Mașină.

Am fost oarecum surprins la început de această declarație mai ales că era televizată toată conferința iar o țară care se bazează mult pe ajutoare sociale… nu ar fi de acord cu o astfel de gândire DAR după explicația dată am trecut puțin prin filtrul gândirii și pot să spun că are dreptate. Face parte din Partidul Național Liberal și după cum bine știm, acesta este un partid de dreapta deci nu vrea să se implice prea mult în economie. Un partid liberal vrea să lase piața să se dezvolte singură.

A explicat ideea asta cu așa-zisul Efect Cobra. Nu am auzit niciodată de el dar vi-l spun acum în câteva cuvinte. Aparent, în teritoriile conduse de Great Britain în secolele 17-18 cum ar fi coloniile din India, exista o problemă cu cobrele din populația rurală. Din cauza asta, regatul a promis o sumă de bani pentru cei care aduc câte un cap de cobră. Oamenii au început să omoare cobrele și să primească bani pentru ele dar unii au fost mai deștepți. Oamenii au început să își facă ferme de cobre deci scoteau bani de la regat într-un mod mai not fair. Morala? Dă credite pentru case și pentru mașini la populație și dezvolți accesibilitatea populației la credite la bănci. Rezultatul? Cresc prețurile masiv. 

În România avem nevoie de o piață dură ca în Germania pentru că trăim într-o lume capitalistă. You have to deal with it.

Mi-a plăcut discursul lui deși au fost momente când a dat-o în politică anti-guvernamentală dar nu povestesc despre asta. Nu are rost. Nu acesta este scopul meu.

 

 

Oportunități de Finanțare – Radu Oprea

Aici a fost un discurs care s-a încadrat mai mult în tematica conferinței. S-a vorbit mult despre oportunitățile de finanțare pentru Start Up-uri și cum poți accesa fonduri de 37-40.000 de Euro.

Ne-au fost prezentate programe și platforme cum ar fi Start Up Nation (23 de proiecte finanțate în 2017) sau Diaspora Invest.RaduOpreaImage

Lucruri FOARTE interesante de menționat nu au fost, dar mi-a placut o idee pentru legislația fiscală dată de acest domn Oprea. Ar dori ca firmele ce încalcă regulamentul fiscal, să nu fie închise sau amendate imediat. Ar dori să se ofere consultanță pentru îndreptarea erorilor urmând ca abia la a doua abatere să fie închise sau amendate. Nu știu ce să zic. Pentru oamenii de bună credință este o idee bună dar pentru cei de rea credință este cam riscant. Tu cititor fidel, 1 din 300 câți am până acum… ce părere ai?

 

Ce înseamna o afacere de nota 10? – Cătălin Floricel

Acest mister a fost cel mai bun speaker din cei 3 la care am fost prezent. Umor la fiecare propoziție, idei bune de transmis și un overall public speaking level ridicat. Domnul Floricel a vorbit la început de legăturile pe care ar trebui să le aibă partidele, afacerile și ONG-urile. În viziunea lui, toate cele 3 elemente trebuie să gândească sub cuvântul NOI. Un partid nu face legi doar pentru el ci pentru toți (ai auzit PSD????), un ONG nu lucrează doar pentru el ci pentru toți iar afacerile nu lucrează numai pentru ele. Toate afacerile contribuie la bunăstarea țării. Da, sună utopic dar e un fundament pe care ar trebui dezvoltată orice societate.

Mai departe a trecut la conceptul de Business Angels ce ar trebui dezvoltat și la noi în țară. Știi ce e un Business Angel? Aparent e un businessman care își folosește averea pentru a finanța alte Start Up-uri. Da, e un concept interesant și ar fi foarte bine dacă s-ar dezvolta și la noi dar mai e mult timp. Cunosc totuși persoane care sunt la propriu niște Business Angels 😀 

A trecut apoi la un alt subiect. Mult vorbește omul ăsta. Cea mai bună afacere din punctul lui de vedere este cea în care se obține profit, nu poluează (Mister Cătălin e un om pro-mediu. Good job. Like pentru el) și cel mai important… are un IP în spate. IP sau Intelectual Propriety sau cunoscut uneori sub cuvântul de Know-How. Dacă ai o afacere care deține un IP important de care nu poate profita o altă afacere atunci ești deja pe drumul cel bun.

CatalinFloricel

Again. Alt subiect abordat de el. Salariile din România. Well a ținut morțiș să accentueze faptul că România poate oferi salarii de 1000 de euro DACĂ ȘI NUMAI DACĂ nenorocitul ăla de stat nu mai taxează 70% din munca unui român/unei afaceri. Nu știu dacă procentul este 100% corect dar are dreptate. Munca este supra-taxată/impozitată în țara noastră.

Ultimul subiect abordat de el a fost Marketingul realizat prin networking. Afacerile de succes au la bază un astfel de marketing pentru că networking-ul în zilele de astăzi se dezvoltă din ce în ce mai mult. Dacă nu îți creezi un network cu persoane capabile și prin care să te faci cunoscut atât tu cât și afacerea ta… atunci eșuezi lamentabil.

 

Cam asta a fost despre conferință deși menționez iarăși că am fost prezent la doar 3 speakeri din 5. 

Anyways a fost o experiență interesantă. Aștept următoarea ediție și poate-poate, partidele se vor implica în comunitate mai mult și nu vor sta singuri în sediile lor.

Bilă albă pentru TNL și PNL. Am transmis feedbackul meu celor din TNL și sper ca la următoarea ediție să-mi văd câteva idei expuse.

‘night.

2 Comments

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.