Stânga, dreapta și politica.

 

Neața. Am văzut recent un videoclip pă net în care puteam observa activitatea unor tineri pesediști la o întâlnire a tineretului din partid. Totul pompos. Muzică, mâncare, tocuri, fuste scurte etc etc. Nu știu exact de când e filmarea dar am observat că s-au pus câteva întrebari legate de cultura generală în domeniu politicului.

După ce am fost profund marcat de imbecilitatea acelor tineri… am stat și m-am întrebat singur. Oare drăguții tineri-politicieni… au habar de ce un partid este de stâng și de dreapta? Au idee care este diferența dintre cei 2 termeni și în același timp știu de ce se află într-un partid sau altul? Aici nu mă refer la un răspuns gen -Păi tata e prim-ministru și vreau să ajung și eu la fel-. Nu. Mă refer la un răspuns pertinent în care sunt evidențiate orientările unui partid, fie el de stânga, fie el de dreapta.

Sunt sigur că mulți nu au habar. Posibil ca acest articol să fie extrem de plictisitor. Îmi asum riscul. Haideți să vedem care este diferenta între stânga și dreapta.

Avem 2 mari partide în țară. PSD și PNL. Unul e de stânga iar celălalt e de dreapta. 

Enumerăm întâi principalele diferențe și apoi vedem care și cum e.

Vom vorbi întâi despre economia țării. Modul în care ea este gândită și cine lasă un impact asupra ei. 

Economia de multe ori reprezintă cel mai important subiect când vine vorba de dezbateri, indiferent dacă sunt parlamentare, prezidențiale sau locale. Economia este acolo.

Politica partidelor de dreapta prevede ca economia să fie influențată foarte puțin de guvern, el lăsând ca prețurile de exemplu să fie influențate de piață adică de cerere și de ofertă. Un exemplu de mod prin care un guvern de dreapta s-ar implica în economia unei țări ar fi să controleze ideea de concurență. Cum se dorește asta? Simplu. Prin evitarea monopolului și a practicilor neloiale. 

De partea cealaltă, partidele de stânga militează mereu pentru un control al pieței care să fie în totalitate sau cel puțin parțial realizat de către guvern. Ei setează prețul minim, ei taie, ei spânzură, ei fac tot ce vor. 

Hai să trecem mai departe și la diferențele ce apar când vine vorba de 2 elemente importante în societate. Lege și cultură.

Partidele de dreapta sunt mereu de părere că legea trebuie să fie rezultatul culturii deoarece numai prin cultivarea culturii putem avea legi corecte. Este totusi cam vagă explicația asta. Cei de dreapta se axează pe faptul că legile ar trebui create din cultură populației. Dacă ne respectăm cultura atunci clar o să ne respectăm și legile. Nu prea sunt de-acord but who am I to judge. Next.

Stângacii. Ce cred stângacii? Oh well. Ei cred că legea e prima pe lista de priorități iar activitățile culturale ar trebui realizate sub un cadru legal bine definit dar în același timp foarte bine supravegheat. Din nou e o explicație cam vagă. Cred că stângacii vor să controleze cam mult lucrurile. Părerea mea. Oricum, când vine vorba de lege și cultură, nu sunt nici stângaci nici dreptaci. Sunt undeva între.

Ce urmează? Hai să mergem într-o zonă puțin mai generalistă. Șansele și rezultatele de care ar trebui să beneficieze populația unui stat. Sau nu. 

Dacă e să ne focusăm strict la individ, cei de stânga preferă o oarecare egalitate. Reformulând ideea asta, ei cred ca toți oamenii trebuie să aibă o stare materială relativ egală pentru a nu exista diferențe majore între clasele sociale.

Dreptacii? Ei cred în oferirea de șanse egale tuturor, lăsând totul la latitudinea persoanei. Ei decid pentru ei ce stare materială e de ajuns, ei decid dacă merita să facă ceva pentru cariera lor sau nu. Se stimulează astfel competiția, ea fiind de multe ori singurul motiv pentru care o societate progresează. 

Mai sunt multe lucruri care ar intra la categoria diferențe între stânga și dreapta dar mă rezum la acestea ca să nu vă plictisesc prea tare. 

În realitate există mai mulți termeni de categorisire a partidelor. PSD nu e doar de stânga pentru că poate fi considerat și partid de centru uneori. Din cauza asta, PSD e considerat mai mult un partid de centru-stânga iar PNL la fel nu este doar de dreapta ci este considerat un partid de centru-dreapta. De ce? Pentru că niciodată nu e bine să te duci doar pe politici de stânga. E bine sa faci o combinație. 

Mai există și partide politice mici care pot fi considerate partide de nișă, ele neavând un spectru politic bine definit. De cele mai multe ori, ele sunt cu obiective clar definite cum ar fi partidele naționaliste sau cele ecologiste.

Voi vorbi pe viitor și despre partidele de extremă-stânga și extremă-dreapta. Ele sunt mai urâte. Revin după ce vă trece plictiseala legată de acest articol!

Eu scriu. Tu ce faci?

[Sursa imagine]

4 Comments

    • Nicolae

     decembrie 1, 2017 at 8:44 am

     La noi partidele de centru sunt oarecum relative. Joacă în funcție de situația politică. UDMR e teoretic un partid de centru dar după cum vezi se duce în funcție de cine e la putere. Când se aliaza cu unii când cu alții. Oricum nu avem partide declarate exclusiv de centru. Majoritatea sunt de centru-dreapta gen PNL, PMP, USR, ALDE (partid de dreapta care e mână în mână cu PSDul de stânga). Vezi? Pentru partidele de la noi nu prea contează ce spectru politic ai.

     Răspunde

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.