Tehnocrați vs Politicieni

Gata cu sarmalele, gata cu fripturile… hai înapoi cu politica și cu zecile de întrebări. Circulă pe net, de aproape 2 zile, câteva articole care ne povestesc puțin despre cât de bine ne-a fost în 2016 pe vremea Tehnocraților și despre cât de bine ne-a fost în 2017 pe vremea Dragniștilor.

Am luat la răsfirat acele articole din curiozitate și am de gând să prezint și eu o parte din acele informații. Menționez în același timp și faptul că mă declar un susținător convins al guvernelor de tip tehnocrat așa că puteți să veniți cu argumente împotriva unor astfel de guvernări sau chiar argumente împotriva cifrelor prezentate mai jos.

Mergem prima dată pe cel mai important lucru în țara noastră…

1.Creșterea salariului în România

Cel mai probabil mulți vor spune că în 2017 salariile au crescut cu mult și că Dragnea a dat la lume bani cu sacii. Creșteri de salarii minime, scăderi de impozite pe ici pe colo etc bla bla bla.

Dacă e să ne luăm puțin după valoarea nominală a salariului atunci în 2017 a existat o creștere mai mare față de 2016 și anume o diferență de  +2.5%. În 2016 a fost o creștere salarială nominală de 11.4% iar anul trecut de 13.5%.

Bun și dacă vă spun acum că a fost exact invers? În afară de valoarea nominală a salariului, există și o valoarea în termeni reali ai salariului deoarece acesta nu determină în mod exclusiv puterea de cumpărare a unui individ. Această putere de cumpărare este dată și de nivelul de inflație din țară într-un anumit moment dat.

Astfel dacă luăm în calcul inflația din 2017 care a fost undeva la 2.7% (informații oferite de către BNR) și inflația pe 2016 care a fost undeva pe la -0.6%… o să ne dăm seama că am avut o creștere salarială mai mare în 2016 față de 2017. 

În cifre (oarecum) concrete, vorbim despre 0 creștere salarială în termeni reali de 12% în 2016 și de doar 10.6% în 2017.

2.Deficitul bugetar

Trecem la un alt capitol important când vine vorba de economia unei țări și anume deficitul bugetar pentru care suntem exasperați în fiecare an.

Bugetul public ne influențează sigur pe toți indiferent că o face astăzi, mâine sau peste 6 luni. Se va întâmpla sigur. 

Există un procent pe care o țară nu ar trebui să-l depășească iar acela este de 3%. Toți economiștii o spun așa că nu dau eu cifra 3 pentru că sunt un Guru al Economiei.

Aici voi spune pe scurt ce s-a întâmplat. În 2016 am avut un deficit bugetar de 2.4% iar în 2017 a fost undeva între 2.95% și 3%. Unii spun că în 2017 a fost mult mai mare decât s-a menționat în datele oficiale oferinte de Guvernul României.

3.Investiții

Investițiile în 2017 sunt praf. La pământ, vai de mama lor, în cădere liberă, dezastruoase etc și mai introdu tu câte cuvinte de genu dacă mai vrei.

Dacă ne uităm puțin pe bugetul aprobat pe anul trecut, banii alocați pentru investiții au fost mai puțini cu aproximativ 20% față de 2016. Dacă stăm bine și analizăm toți banii dați pe investiții în ultimii 5 ani, vom vedea că în 2017 am stat cel mai prost.

‘nough said.

4.Fondurile europene în 2017

Aici țin să cam bat obrazul tehnocraților mei din 2016 pentru că în acel an am stat foarte prost cu infuzia de fonduri europene în țară.

Luând cifrele la analizat, vom observa că în 2017 au fost aduse fonduri europene cu 40% mai mult față de 2016.

În sfârșit laud și eu guvernul politrucilor pentru ceva 🙂 Cred că deja a înghețat iadul.

5.Inflația

Exact ce am zis și la punctul 1. În 2016 am avut o inflație negativă (deflație) de -0.6% (aproximativ) iar în 2017 am avut o inflație mare de aproximativ 2.7%.

De ce a existat o astfel de diferență majoră între 2016 și 2017? Dacă mai țin eu bine minte din liceu și din primul an de facultate dar și din emisiunile lui Moise Guran, o creștere economică ce nu este insoțită și de o creștere cel puțin la fel de mare în productivitate atunci inflația este primul rezultat al acestei ecuații. Vorba vine ecuație 🙂 

Bani de la stat s-au dat, productivitatea nu și-a făcut simțită prezența so… inflație pentru toată lumea.

6.Împrumuturile externe

Ce zic cei de la guvernare mereu? Hai să ne împrumutăm că doar nu plătim noi singuri.

Rezultatul? Vedem un grad de îndatorare mult mai mare în 2017 decât în 2016. Cifrele exacte? Bine… aproape exacte sunt acestea:

În 2016, România se îndatora în RON la un procent de aproximativ 3 – 3.2% în timp ce acum, la momentul scrierii acestui articol, avem un procent de 4% pe puțin. Cât înseamnă asta în RON? O creștere de aproape 1 miliard de euro. 

De unde vor fi luați acești bani? De la populație.

7.KM de autostrăzi

Hai Daciane, ce mi-ai făcut? Iar mă iau de tine?

Ambele guverne au făcut aproape nimic, atât în 2016 cât și în 2017. La nivel de cifre, în ambii ani au fost dați în folosință mai puțin de 25 km de autostrăzi iar o parte din cei dați în folosință. sunt cu probleme.

8. Balanța comercială

Creșterea salarială > Productivitate și Producție

Nu e de bine deloc. În 2007, anul dinaintea crizei economice, balanța noastră comercială arăta un sold de -17%.

În 2016 acest sold era de -5.9% iar pentru 2017 s-au făcut estimări pentru un -7.5%

Posibil ca cifrele să fie greșite dar putem vedea cum în 2017 stăm mult mai rău. 

_____________________________________________________________________

Articolul economic pe care l-am citit și după care am făcut această prezentare cu mici comentarii personale pe ici pe colo a prezentat la final și o tabelă cu puncte pro 2016 și pro 2017 sau puncte de egalitate unde a fost cazul.

Nu am de gând să fac asta pentru că respectivul cititor ar trebui să facă singur acest lucru.

Menționez că datele sunt luate de la Institutul Național de Statistică și de la tot felul de emisiuni economice. Mulțumesc Stelian Muscalu pentru emisiunile tale 🙂 

Dacă datele sunt greșite, dacă vorbesc prostii atunci feel free să mă corectezi.

Așa ca idee… în urma unor cifre de genul, tu ce fel de guvern ai vrea?

Unul tehnocrat sau unul condus de politicieni?

Eu scriu, hate-uiesc, mai bag ceva cifre economice și las multe întrebări la care vreau să-ți răspunzi singur.

Tu ce faci?

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.